Atunci când ne decidem să cumpărăm un smartphone ne gândim că acesta ar trebui să ne facă viața mai ușoară, ceea ce este în mare parte adevărat. Cu un smartphone putem obține indicaţii de localizare, gestiona e-mail-uri, face cumpărături, ține legatura cu prietenii, asculta muzică, viziona filme şi multe altele. Tocmai de aceea, găsirea smartphone-ului potrivit poate deveni o decizie destul de complicată.

Majoritatea oamenilor sunt destul de indeciși atunci când trebuie să aleagă un smartphone. Care este cea mai bună platformă, Android sau iOS? Cum puteți găsi cea mai bună ofertă de pe piață când sunt atât de multe modele? Cum puteți evita plata de minute sau planuri de date pe care nu le utilizați niciodată? Care sunt caracteristicile necesare și care sunt cele peste care putem trece cu vederea? Chiar aveţi nevoie de un smartphone sau puteți folosi în continuare un telefon mobil obișnuit?

Smartphone-urile nu sunt ieftine, iar la costul inițial se adaugă costurile planului de date. Astfel trebuie să știţi foarte bine ceea ce vă place și ce necesități aveţi în momentul alegerii dar și în viitorul apropiat.

În cele ce urmează vă prezentăm cele mai importante lucruri pe care trebuie să le luați în considerare pentru a face o alegere cât mai potrivită:

  • În primul rând, deși pare destul de prostesc, trebuie să vă asigurați necesitatea achiziționării;
  • Alegerea planului de date corespunzător. Nu vreţi să plătiți bani în plus din cauza depășirii planului de date și nici sa plătiţi pentru ceea ce nu folosiţi;
  • Modul de achiziționare este de asemenea o decizie destul de importantă. Achiziționarea printr-o companie vă oferă avantajul plății în rate cu sau fără avans. Dar o astfel de soluție vă va ține legat de acea companie o perioadă de timp;
  • Alegeţi compania care are o acoperire cât mai mare și care vă oferă conexiune 3G sau 4G.
  • Citiţi review-uri pe diferite blog-uri sau forum-uri. Puteţi găsi foarte multe informații despre calitatea serviciilor de date și informații prețioase despre smartphone-uri.
  • Setați-vă un buget lunar destinat exclusiv pentru smartphone. Așa cum specificam și mai sus, aici intră pe lângă costurile de achiziție și cel al planului de date. Un smartphone care nu are acces tot timpul la Internet se tranformă practic într-un telefon obișnuit, pierzându-și multe dintre funcții.
  • Alegerea sistemului de operare potrivit este de asemenea o decizie greu de luat. Cele mai populare sisteme de operare sunt: iOS, ce rulează doar pe smartphone-urile Apple, Android, ce rulează pe o gamă largă de smartphone-uri şi Windows mobile de la Microsoft. În cazul în care doriți o mulțime de aplicații, este de preferat sa alegeți iOS sau Android. Acestea dispun de magazine proprii cum sunt App Store respectiv Google Market, de unde puteți descărca o mulțime de aplicații. Windows mobile se potrivește cel mai bine persoanelor care folosesc smartphone-ul ca pe un miniPC și realizează documente în Microsoft Office.
  • După ce v-aţi decis în ceea ce privește compania pentru planul de date, modul de achiziționare, sistemul de operare și bugetul, tot ce mai rămâne este să vă decideţi asupra unui model de telefon. Luaţi-vă o bună bucată de timp pentru a studia foarte bine piața și caracteristicile fiecărui model.

Alegerea depinde însă de necesitățile fiecăruia. Unii își doresc să aibă o cameră cât mai performantă, alții să fie compatibil cu multe aplicații, alţii îşi doresc o autonomie cât mai mare etc.

Indiferent de alegerea făcută, rolul unui smartphone este să ne facă mai eficienți și de ce nu mai isteți.